Voordelen molestbestendige gordijnen

Wanneer een inrichting wordt blootgesteld aan destructief gedrag, zoals in gesloten instellingen het geval kan zijn, volstaat regulier meubilair doorgaans niet. Aan de gehele inrichting moet aandacht besteed worden, zo ook aan de gordijnen. Maar wanneer mag u gordijnen eigenlijk molestbestendig noemen, en wanneer doet u er verstandig aan om te kiezen voor molestbestendige gordijnen? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is molestbestendig meubilair?

Molestbestendig meubilair is kortgezegd meubilair dat bestand is tegen destructief gedrag. Het meubilair mag dus zelfs in extreme gebruikssituaties niet kapot te krijgen zijn. Bijvoorbeeld door het meubilair van sterk materiaal te maken en het te verankeren of verzwaren.Een misvatting is dat molestbestendig meubilair altijd een kille uitstraling heeft. Dit hoeft juist helemaal niet zo te zijn. Bij De Ridder Safe & Secure vinden we het belangrijk om hufterproof meubilair aan te bieden met een huiselijke uitstraling. De inrichting van een ruimte kan namelijk van invloed zijn op het welzijn van de gebruiker.

Wie gebruiken er molestbestendig meubilair?

Er wordt vaak voor molestbestendig meubilair gekozen wanneer het interieur van een ruimte bestand moet zijn tegen destructief gedrag. Dit gedrag kan veroorzaakt worden door agressie, automutilatie of andere gedragsproblematiek. Het komt onder andere voor bij cliënten in (gesloten) instellingen, zoals binnen zorginstellingen voor psychiatrische patiënten en binnen detentie-omgevingen.

Voor de veiligheid van cliënt en medewerker, is het verstandig om in dergelijke instellingen gebruik te maken van meubilair dat molestbestendig is, ofwel tegen een stootje kan. Voornamelijk voor ieders veiligheid, maar ook om een duurzame en toekomstbestendige inrichting te realiseren.

Wat maakt gordijnen molestbestendig?

De Ridder Safe & Secure heeft een breed assortiment aan molestbestendig meubilair, waaronder ook molestbestendige gordijnen. Dit zijn bijzonder sterke gordijnen, waarbij de stof gemaakt is van scheurbestendig en brandvertragend materiaal. Maar niet alleen de stof is sterk: ook het RVS ophangsysteem is bestand tegen destructief gedrag. De constructie van het ophangsysteem maakt het nagenoeg onmogelijk om de brandveilige gordijnen hier los van te halen. Ook de ophangconstructie zelf krijgt iemand niet zomaar van de muur.

Of er een brandvertragende gordijnen wetgeving is? Om te toetsen of verticaal hangende gordijnen van textiel brandvertragend zijn, bestaat er de NEN EN 1101 norm. Deze norm omschrijft hoe er bij een erkend lab een vlammentest gedaan kan worden waaruit moet blijken of de gordijnen brandvertragend zijn. Vatten de gordijnen geen vlam? Dan mogen ze brandvertragend genoemd worden. De molestbestendige gordijnen van De Ridder Safe & Secure zijn brandvertragend conform NEN EN 1101.

Waar worden molestbestendige gordijnen ingezet?

Molestbestendige gordijnen worden doorgaans ingezet op plaatsen enerzijds de veiligheid maximaal gewaarborgd moet zijn en anderzijds een prettige, huiselijke sfeer gewenst is. Zo zijn de sterke gordijnen bij uitstek geschikt voor gebruik in zorginstellingen (bijvoorbeeld GGZ-instellingen), zoals in een zorgkamer of gemeenschappelijke ruimte. Ook worden de antischeur gordijnen geregeld binnen detentie-omgevingen, zoals in de ouder-kind kamer, ingezet.

Een zorgkamer is ingericht voor cliënten die met psychische klachten kampen. Deze klachten kunnen leiden tot automutilatie (jezelf iets aan willen doen), ernstig scheurgedrag en agressie. Hierdoor zijn reguliere gordijnen doorgaans niet geschikt. Deze kunnen worden losgehaald van de ophangconstructie, in stukken gescheurd worden en gebruikt worden om letsel toe te brengen. Ook de ophangconstructie zelf kan van de muur gehaald worden en gebruikt worden voor het aanrichten van schade.Ook in de ouder-kind kamer is het verstandig om te kiezen voor stevige gordijnen. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop, maar juist hier is het ook belangrijk dat er wel een prettige sfeer gecreëerd wordt. Gordijnen en andere stoffering van de ruimte dragen hieraan bij.

Welke voordelen bestaan door molestbestendige gordijnen?

U zult in een sommige situaties misschien overwegen om helemaal geen gordijnen op te hangen. Dit is echter wel aan te raden, want het ophangen van sterke gordijnen heeft – naast veiligheidsbewaking – een aantal belangrijke voordelen.

1.   Creëer een veilige en huiselijke omgeving voor iedereen. Alle elementen in een ruimte kunnen het gedrag van de gebruiker beïnvloeden. Door een prettige en huiselijke ruimte te creëren, zal de gebruiker zich hier ook prettiger voelen. Kleurgebruik speelt hier ook een belangrijke rol in. De molestbestendige gordijnen zijn in iedere Ral-kleur verkrijgbaar.

2.   Bied privacy, ook aan cliënten met ernstige gedragsproblemen. Het is niet verstandig om reguliere gordijnen op te hangen bij cliënten die zichzelf iets aan willen doen, agressief gedrag vertonen of bijvoorbeeld ernstig scheur- of bijtgedrag vertonen. Maar net als ieder ander, verdienen zij een humane behandeling en de daarbij horende privacy. Door te kiezen voor de hufterproof gordijnen, wat bovendien ook antischeur gordijnen zijn, kunt u dit veilig realiseren.

3.   Stevige gordijnen met ophangsysteem op maat. De molestbestendige gordijnen worden voor uw situatie op maat gemaakt. Inclusief roestvrijstaal ophangsysteem. Dit houdt in dat een gespecialiseerde monteur eerst de betreffende ruimte komt opmeten en op een volgend moment de voor u op maat gemaakte gordijnen komt monteren.

Het inzetten van molestbestendige gordijnen draagt bij aan een veilige maar prettige inrichting. De andere elementen in het interieur blijven echter ook van groot belang. Aan welke gedragingen wordt deze blootgesteld, en welke maatregelen dienen er genomen te worden om veiligheid te waarborgen? We denken graag en vrijblijvend met u mee. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij de inrichting van een complete ruimte of meerdere ruimtes? Wellicht is onze service ‘Projectinrichting’ dan de uitkomst voor u.

Ervaar de voordelen van de molestbestendige gordijnen zelf

Denkt u dat de molestbestendige, antischeur en brandvertragende gordijnen gewenst zijn voor uw toepassing? Neem dan zeker contact met ons op voor de mogelijkheden. Wilt u de gordijnen bekijken in een realistische context? Dan ontvangen we u graag in onze gloednieuwe belevingsruimte in Assendelft!

Antischeur
Brandvertragend
Maatwerk
Molestbestendig

Maatwerk

Molestbestendige gordijnen met suïcidepreventie ophangsysteem

Afmeting:Maatwerk
Kleur:Iedere RAL kleur
Antischeur
Brandvertragend
Maatwerk
Molestbestendig

Maatwerk

Molestbestendige gordijnen met sterk RVS ophangsysteem

Afmeting:Maatwerk
Kleur:Iedere RAL kleur

Voor ingesloten en medewerkers

De Ridder Safe & Secure

De juiste inrichting geeft zekerheid. Zeker in gesloten instellingen. De Ridder Safe & Secure zet zich hier dan ook al 25 jaar voor in! Niet voor niets zijn wij de vertrouwde partner van de overheid. Onze producten zijn getest in de praktijk en direct inzetbaar. Zodat u zorgeloos aan het werk kunt. Een veilige omgeving is namelijk prettig voor iedereen.

Wilt u ook de juiste inrichting voor uw gesloten instelling? Neem contact op met onze experts! Voor iedere ruimte en situatie hebben wij de juiste producten. De Ridder Safe & Secure heeft daarnaast ook de service van projectinrichting. Onze specialisten komen graag langs op locatie om uw instelling om te toveren tot een veilige en prettige ruimte. Neem vandaag nog contact op!

Contact opnemen

    De Ridder Safe and Secure

    Sample box

    Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan via het formulier kosteloos de Safe & Secure SampleBox aan en ontdek het zelf!