Severinus

Severinus is een in Veldhoven gevestigde zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar hoe lukt het de zorgorganisatie om zo goed mogelijk te voldoen aan de behoeften van de cliënten en tegelijkertijd de veiligheid en gezondheid van haar werknemers te waarborgen? En hoe helpt het Soft meubilair van De Ridder hierbij? Hierover gingen we in gesprek met Ineke Driesen, ergotherapeut bij Severinus.

Bij Severinus zijn ongeveer 530 cliënten intern woonachtig, verspreid over de ruim 80 locaties. Deze locaties hebben doorgaans de vorm van dubbele woningen, waarin zo’n twaalf tot veertien mensen verblijven. De huizen staan in verschillende ‘normale’ woonwijken door heel Veldhoven, tussen andere huizen.

“Dat is gegaan volgens het principe van omgekeerde integratie,” legt Ineke uit. “De woningen zijn destijds gebouwd op grond van Severinus, en hier zijn later meer mensen omheen komen wonen. Zo zijn de bewoners van onze organisatie dagelijks echt onderdeel van de maatschappij. Hierin is Severinus heel vooruitstrevend.”

Meedraaien in de samenleving

Severinus onderneemt nog meer acties om haar cliënten te laten participeren in de maatschappij. Zo liggen ook de dagbestedingslocaties verspreid door heel Veldhoven. “We hebben hiervoor ook samenwerkingen met lokale bedrijven. Zo creëren we een bepaalde openheid naar de buurtbewoners: ze kunnen zo naar binnen stappen in het winkeltje in het stadscentrum of hulp krijgen bij het wassen van hun auto van één van onze cliënten,” aldus Ineke.

Veel verschillende mensen kunnen rekenen op de zorg van Severinus. Zo loopt de mate waarin cliënten verstandelijk beperkt zijn enorm uiteen, en is er ruimte voor jong en oud. De jongste cliënt is 11 jaar, en de oudste is 84.

 

Huiselijkheid en veiligheid

De medewerkers van Severinus willen de cliënten een fijn thuis geven. Een plaats waar ze zich gelukkig en rustig voelen, wat positieve gevolgen heeft op hun welzijn en gedrag. Daarnaast staat de veiligheid van zowel medewerkers als cliënten voorop. Ook wordt er veel gelet op de fysieke belasting van de medewerkers van Severinus: er wordt streng op toegezien dat dit op een acceptabel niveau blijft. In de inrichting van de verschillende locaties is hier dan ook in alle aspecten rekening mee gehouden.

“In meubilair gaan veiligheid en huiselijkheid echter niet altijd hand in hand. De ijzeren meubels die in beton verankerd zijn aan de grond zijn bijvoorbeeld goed bestand tegen zwaar gebruik en pogingen tot vernieling, maar hebben geen prettige uitstraling. Daarom zijn we verder gaan zoeken naar andere oplossingen, en zo kwamen we uiteindelijk bij het Soft meubilair van De Ridder uit. Deze meubels hebben als voordeel dat ze molestbestendig zijn en daarnaast toch een warme uitstraling hebben. Bovendien kunnen er geen verwondingen mee worden aangericht, en dit geeft ook onze medewerkers een veilig gevoel,” vertelt Ineke.

“Voor ons is het Soft meubilair daarom echt een uitkomst. Omdat de meubels aan zwaar gebruik en agressie kunnen worden blootgesteld, is het belangrijk dat ze tegen een stootje kunnen. Tegelijkertijd moeten de meubels ook voorzien in enige mate van comfort en moeten ze praktisch zijn in het gebruik. Door het materiaalgebruik zijn de meubels eenvoudig schoon te houden en makkelijk te verplaatsen.”

 

Veranderende focus van zorginstellingen

Ineke ziet dat zorgorganisaties zich in toenemende mate focussen op individuele behoeften van cliënten. “Het doet me goed om te zien dat er continu wordt gezocht naar oplossingen die de cliënt gelukkig maken. Dat is ook iets wat we bij Severinus heel belangrijk vinden. Wij werken vanuit het idee van een driehoek, waarbij er drie partijen zijn die gelijke invloed hebben bij beslissingen betreffende een cliënt. Dit zijn de familie of wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt, de cliënt zelf en wij als zorgorganisatie. De behoefte van de individuele cliënt staat hierin centraal.”

Zo wordt er bij de inrichting van ruimtes ook goed naar individuele cliënten en hun behoeften gekeken. Dit wordt mooi geïllustreerd door het verhaal van één van de cliënten. Deze cliënt bezeerde zichzelf opzettelijk aan de stoel die in zijn kamer stond, door er met zijn hoofd tegenaan te stoten. Severinus heeft daarom een op maat gemaakte Soft fauteuil bij De Ridder besteld, die precies passend voor de cliënt is gemaakt. De afmetingen en randafwerkingen kunnen namelijk volledig naar wens geproduceerd worden. Voor het bepalen van de juiste afmetingen, kwam Ineke als ergotherapeut in beeld. De cliënt zit nu een stuk rustiger, met een positieve uitwerking op zijn gedrag én gezondheid.

Aandachtspunten bij inrichting

Naast de veiligheid en huiselijke uitstraling van het meubilair, zijn er meer zaken van belang. Zo wordt er bij Severinus bijvoorbeeld erg gelet op het kleurgebruik. “We vermijden expres warme tinten, zoals rood, oranje, geel en paars. Deze kleuren kunnen namelijk bepaald gedrag triggeren, wat we liever willen vermijden. Ook proberen we te voorkomen dat te veel spullen in een ruimte wit zijn. We kiezen daarom meestal voor koele, rustige tinten.” Het is altijd zoeken naar een balans in uitstraling, gebruiksgemak en veiligheid.

Het Soft meubilair van De Ridder is uitvoerbaar in iedere Ral kleur, en biedt dus de mogelijkheid om rekening te houden met specifieke wensen.

“Daarnaast vinden we het belangrijk dat de meubels lang meegaan. Door de sterke, ruwe coating van de Soft meubels van De Ridder, zijn deze heel duurzaam in gebruik. We zien minder snel slijtage. Dit is bij de ijzeren, verankerde meubels die we voorheen veel gebruikten anders. Mijn collega’s bij Severinus zijn ook blij met de meubels, omdat ze door het lichte gewicht voor een lage fysieke belasting zorgen en door de coating eenvoudig te reinigen en te desinfecteren zijn.”

De Soft meubels van De Ridder zijn bovendien ook van brandvertragend materiaal, waardoor veiligheid extra gewaarborgd is.

Toekomstvisie

Severinus is continu op zoek om nog beter bij te kunnen dragen aan het geluk van haar cliënten. Dit zal in de toekomst zeker zo blijven. “We zijn ons ervan bewust dat we tegelijkertijd de medewerkers niet uit het oog mogen verliezen. Uiteindelijk moeten zij veilig hun werk kunnen doen. Zo kunnen we zorg van hoge kwaliteit blijven bieden en bijdragen aan het geluk van onze cliënten.”

Meer weten over Severinus? Bezoek hier hun website. Neem voor vragen of meer informatie gerust contact met ons op.

Gerelateerde klanten artikelen

Brandvertragend
Molestbestendig
Naadloos
Onbreekbaar
Verankerbaar

Maatwerk

Ryno kuipstoel

Artikelnummer:R00MB23009
Afmeting:80,5 x 67 x 68 cm
Kleur:Moonwalk Grey (meerdere opties beschikbaar)
Gewicht zonder verzwaring:18 kg

Voor ingesloten en medewerkers

De Ridder Safe & Secure

De juiste inrichting geeft zekerheid. Zeker in gesloten instellingen. De Ridder Safe & Secure zet zich hier dan ook al 25 jaar voor in! Niet voor niets zijn wij de vertrouwde partner van de overheid. Onze producten zijn getest in de praktijk en direct inzetbaar. Zodat u zorgeloos aan het werk kunt. Een veilige omgeving is namelijk prettig voor iedereen.

Wilt u ook de juiste inrichting voor uw gesloten instelling? Neem contact op met onze experts! Voor iedere ruimte en situatie hebben wij de juiste producten. De Ridder Safe & Secure heeft daarnaast ook de service van projectinrichting. Onze specialisten komen graag langs op locatie om uw instelling om te toveren tot een veilige en prettige ruimte. Neem vandaag nog contact op!

Contact opnemen

    De Ridder Safe and Secure

    Sample box

    Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan via het formulier kosteloos de Safe & Secure SampleBox aan en ontdek het zelf!